Ruokaisa Herkku-Särki piirakka
4 annosta

Ainekset:


Pohja:

2 dl vehnäjauhoja

1,5 dl ruisjauhoja

150 g margariinia tai voita

0,25 tl suolaa

0,5 dl kylmää vettä


Täyte:

1 prk Jounin Herkku-Särkeä

1 ruukku tilliä

8 pientä tai 4 isoa keitettyä perunaa

1 punasipuli

2 dl ruokakermaa

2 kananmunaa

1/4 tl mustapippuria

Jounin Herkku-Särki -lientä

1 dl juustoraastetta

Ohje


Pohja:

Yhdistä suola ja jauhot, nypi rasva jauhoseoksen joukkoon. Lisää vesi, sekoita nopeasti. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä vähintään 2 tuntia.

Täyte:

Viipaloi perunat. Paloittele Jounin Herkku-Särjet sopiviksi paloiksi. Silppua tilli ja pieni punasipuli.

Sekoita kananmunat ja kerma, mausta seos pippurilla ja Jounin Herkku-Särki -liemellä.

Kauli taikina vuoan (halk. n. 24 cm) kokoiseksi levyksi. Painele levy voideltuun vuokaan ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä ja esikypsennä sitä 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. (Vinkki: Esipaistaessa tue reunat foliokääreillä. Näin reunat pysyvät muodossaan. Poista folio pohjan päältä esikypsennyksen jälkeen.)

Levitä Jounin herkku-Särjet, tilli, perunaviipaleet ja juusto pohjan päälle. Kaada täytteiden päälle kananmuna-kermaseos. Kypsennä uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.

Vinkit: Voit korvata osan jauhoista kaurahiutaleilla ja lisätä taikinaan yhden kanamunan sekä n. 1 dl:n juustoraastetta, jolloin pohjasta tulee rapeampi. Vähennä tällöin veden määrää n. 2 ruokalusikalliseen. Voit maustaa täytettä lisäämällä siihen esim. valkosipulia, sitruunamehua yms.